Τα αναψυκτικά με ζάχαρη (SSBs) αποτελούν σημαντική πηγή πρόσθετων σακχάρων στη διατροφή.

Ένα ισχυρό σύνολο στοιχείων έχει συνδέσει τη συνήθη λήψη SSB με αύξηση βάρους και υψηλότερο κίνδυνο (σε σύγκριση με τη σπάνια κατανάλωση SSB) για σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακές παθήσεις και ορισμένους καρκίνους, γεγονός που καθιστά αυτά τα ποτά σαφή στόχο για πολιτικές και ρυθμιστικές ενέργειες. Αυτή η ανασκόπηση παρέχει μια ενημέρωση σχετικά με τα στοιχεία που συνδέουν τα SSB με την παχυσαρκία, τα καρδιομεταβολικά αποτελέσματα και τους σχετικούς καρκίνους, καθώς και μεθόδους για τη βαθμολόγηση της ισχύος της διατροφικής έρευνας. Συζητάμε πιθανούς βιολογικούς μηχανισμούς με τους οποίους τα συστατικά σάκχαρα μπορούν να συμβάλουν σε αυτά τα αποτελέσματα. Λαμβάνουμε επίσης υπόψη τις παγκόσμιες τάσεις στην πρόσληψη, τα εναλλακτικά ποτά (συμπεριλαμβανομένων των ποτών με τεχνητά γλυκαντικά) και τις στρατηγικές πολιτικής που στοχεύουν τα SSB που έχουν εφαρμοστεί σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Ισχυρά στοιχεία από μελέτες κοόρτης σχετικά με κλινικά αποτελέσματα και κλινικές δοκιμές που αξιολογούν τους καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου υποστηρίζουν τον αιτιολογικό ρόλο των SSBs σε σχέση με την αύξηση βάρους και τις καρδιομεταβολικές ασθένειες. Πολλοί πληθυσμοί εμφανίζουν υψηλά επίπεδα κατανάλωσης SSB και σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, τα αυξημένα πρότυπα κατανάλωσης συνδέονται με την αστικοποίηση και την οικονομική ανάπτυξη. Ως εκ τούτου, απαιτούνται εντονότερες προσπάθειες πολιτικής για τη μείωση της πρόσληψης SSBs και του παγκόσμιου φόρτου της παχυσαρκίας και των χρόνιων ασθενειών.

Πηγή: https://www.nature.com/articles/s41574-021-00627-6