Ο υποσιτισμός είναι συχνός στις χρόνιες παθήσεις του ήπατος και επιδεινώνει την πρόγνωση του ασθενούς.
Πολλές ηπατικές διαταραχές συνδέονται με διατροφικές ελλείψεις. Μερικοί από τους κύριους παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε υποσιτισμό σε ασθενείς με χρόνια ηπατική νόσο περιλαμβάνουν τη μειωμένη απορρόφηση λιπιδίων και τη μειωμένη παραγωγή λευκωματίνης. Επιπλέον, αυτοί οι ασθενείς είναι μερικές φορές υποψήφιοι για μεταμόσχευση ήπατος που απαιτεί διατροφική παρέμβαση μετά από χειρουργική επέμβαση για τη βελτίωση της πρόγνωσής τους. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να αναγνωριστεί ο υποσιτισμός σε ασθενείς με ηπατική ανεπάρκεια για την επίλυσή του, κυρίως με πλήρες ιστορικό του ασθενούς, διατροφική έρευνα, προσδιορισμό μυϊκής μάζας και υποκειμενική εκτίμηση. Για να εξασφαλιστεί μια καλή διατροφική κατάσταση, λαμβάνονται υπόψη οι αλλαγές στην άσκηση και στον τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένων των διατροφικών τροποποιήσεων, ειδικά με μεσογειακό μοτίβο.
Πηγή : https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9205793/